admin-smaragda

04 Ιουνίου 2021

Δεν υπάρχουν Σχόλια

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Η Τήνος είναι ένα πανέμορφο νησί, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Κυκλάδων. Αν ψάχνετε για ξεκούραστες διακοπές αλλά και να τις συνδυάσετε και με δυνατές εμπειρίες, τότε η Τήνος είναι ο κατάλληλος προορισμός. Το νησί μπορεί να ξεχωρίζει για τα γραφικά χωριά και τα εντυπωσιακά τοπία αλλά είναι και γεμάτο από εμπειρίες και δραστηριότητες που θα σας μείνουν χαραγμένες στο μυαλό σας. Αν κανείς σκεφτεί ότι καλοκαίρι το νησί φιλοξενεί αρκετά φεστιβάλ, πέρα από τα παραδοσιακά πανηγύρια, θα βιώσει σίγουρα ξεχωριστές στιγμές.

 

Πεζοπορία

 

H Τήνος διαθέτει  ένα πεζοπορικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα. Μπορείτε να ανακαλύψετε την γοητευτική και άγρια ομορφιά της Τήνου, μέσα από διάφορες διαδρομές. Οι περιπατητικές διαδρομές της Τήνου προτείνονται τόσο για έμπειρους όσο και νέους περιπατητές. Γι’ αυτό οι πεζοπορικές διαδρομές χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

 

Οι πιο εύκολες οι διαδρομές είναι:

 

 • M1 Στενή – Καρυά – ΕξώμβουργοΞώμπουργο – Στενή: Μια εύκολη διαδρομή που κάνει τον γύρο του εύφορου οροπεδίου της Λιβαδερής (φιλική για παιδιά).
 • M2 Βωλάξ – Φαλατάδος – Μυρσίνη – Βωλάξ: Η διαδρομή παρουσιάζει έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον καθώς κινείται κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής δύο τελείως διαφορετικών γεωλογικών τοπίων. (φιλική για παιδιά).
 • M3 Μυρσίνη – Όρμος Λειβάδας: Η διαδρομή Μ3 θεωρείται από πολλούς ως η πιο εντυπωσιακή διαδρομή της Τήνου μιας και ξεκινάει από το χωριό Μυρσίνη και κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα (φιλική για παιδιά).
 • M4 Βωλάξ – Αγάπη – Περάστρα – ΕξώμβουργοΕΞώμπουργο – Βωλάξ: Η διαδρομή Μ4 ενώνει σε μια κυκλική πορεία τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής των Κάτω Μερών.
 • M5 Καλλονή – Αετοφωλιά – Καλλονή: Από τον καλοσυντηρημένοκαλοδιατηρημένο οικισμό της Καλλονής, ξεκινάει μια διαδρομή που διέρχεται από τα χωριά της περιοχής. (φιλική για παιδιά).
 • E2 Πύργος – Πάνορμος – Ρόχαρι – Πλατιά – Πύργος: Η διαδρομή Ε3 είναι μια κυκλική πορεία, ιδανική για εξερεύνηση της περιοχής με σημείο εκκίνησης τον Πύργο. (φιλική για παιδιά).

 

Οι πιο απαιτητικές οι διαδρομές είναι:

 

 • Τ1 Χώρα – Ξώμπουργο – Μουντάδος – Χώρα: Η διαδρομή Τ1 ξεκινάει από τη Χώρα και διέρχεται διαδοχικά από κάποια εκ των γνωστότερων σημείων ενδιαφέροντος της Τήνου.
 • Τ2 Άγιος Ιωάννης Πόρτο – Δυο Χωριά – Άγιος Σώστης – Άγιος Ιωάννης Πόρτο: Η διαδρομή Τ2 ενώνει με τη θάλασσα (Άγιος Ιωάννης Πόρτο) τα δύο ψηλότερα χωριά της Τήνου, τον Αρνάδο και τα Δυο Χωριά.
 • Τ3 Ποταμιά – Λυχναφτιά – Ποταμιά: Η διαδρομή Τ3 ενώνει τον οικισμό της Ποταμιάς με την παραλία Λυχναφτιά.
 • E1 Όρμος Γιαννάκη – Καρδιανή – Υστέρνια – Όρμος Υστερνίων – Όρμος Γιαννάκη: Από την παραλία του Όρμου Γιαννάκη, ξεκινάει ένα άνετο, παρόλη την ανηφόρα, μονοπάτι προς την Καρδιανή.
 • E3 Πύργος – Μονή Κυρά-Ξένης – Μαρλάς – Μαμάδος – Πύργος: Η διαδρομή διασχίζει τον Πύργο, κατηφορίζει προς την Ακουμπίστρα, όπου παλαιότερα λειτουργούσε καφενείο για τους εργάτες των λατομείων, και συνεχίζει αρχικά για την Μονή Κυραά –- Ξένης.
 • E4 Μαμάδος – Μαλλί – Κουμελάς – Μαρλάς – Μαμάδος: Η διαδρομή ξεκινάει από τον Μαμάδο και καταλήγει στον Μαρλά.

Υπάρχουν διαθέσιμοι οδηγοί, ώστε να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε αρκετές πτυχές του νησιού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα tinostrails.

 

Water Sports

 

Η Τήνος όπως τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου ενδείκνυται για wind water sports. Το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες με τα δυνατά μελτέμια που πνέουν εκεί είναι κατάλληλο για τους λάτρεις των wind και kite surfing. Οι παραλίες των που προτείνονται είναι:

 

 • Μεγάλη Κολυμπήθρα (εκεί θα βρείτε και σχολή για οργανωμένες θαλάσσιες δραστηριότητες)
 • Λιβάδα
 • Άγιος Φωκάς
 • Κιόνια
 • Άγιος Ρωμανός
 • Άγιος Ιωάννης

 

Tinos Running Experience

 

Ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου, διοργανώνει κάθε χρόνο το γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, Tinos Running Experience. Έναν από τους πιο γνωστούς αγώνες δρόμου τα τελευταία χρόνια. Οι αγώνες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι αγώνες δρόμου απόστασης 21 χλμ. , 9,9 χλμ. , 4,9 χλμ. , 900 μ. για παιδιά αλλά και 100 μ. για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι αγώνες έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα για το νησί και συνήθως προγραμματίζονται στην εκκίνηση της καλοκαιρινής σεζόν.

 

Εκδρομή με σκάφος

 

Υπάρχει νησί των Κυκλάδων που να μην προτείνεται για περιήγηση και εκδρομή με σκάφος; Μάλλον όχι! Έτσι και η Τήνος είναι ένας ακόμα Κυκλαδίτικος προορισμός όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μοναδικές στιγμές πάνω σε ένα σκάφος. Μπορεί να δοκιμάσει τόσο μονοήμερες εκδρομές όσο και μια περιήγηση για περισσότερες μέρες. Highlight για τις κρουαζιέρες στις ακτογραμμές της Τήνου είναι η διαδρομή προς τις Σπηλιές της Τήνου που είναι προσβάσιμες μόνο από την θάλασσα.

 

Φυσικά, στο νησί μπορεί κανείς να κάνει κατάδυση, να πάει για ψάρεμα, να δοκιμάσει τις ικανότητέες του στην μαγειρική και να κάνει αναρρίχηση μιας και η Τήνος αποτελεί πολύ γνωστό διεθνώς, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αναρριχητικό προορισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek