ΧΩΡΙΑ ΤΗΝΟΥ

ΧΩΡΙΑ ΤΗΝΟΥ

 

Τα χωριά της Τήνου, είναι κάποια από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων και σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη. Στην Τήνο αριθμούνται περισσότερα από 48 χωριά στοε σύνολο. Γραφικά, με παραδοσιακά σοκάκια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα χωριά της Τήνου φημίζονται για την ομορφιά τους. Σίγουρα μια επίσκεψη στο νησί δεν αρκεί για να τα δείτε όλα, γι’ αυτό ετοιμάσαμε ειδικά για εσαςεσάς μια λίστα με τα αγαπημένα μας και πιο χαρακτηριστικά χωριά της Τήνου. Αν έρχεστε πρώτη φορά στο νησί ή προγραμματίζετε την επόμενη εξόρμησή σας στην Τήνο, η παρακάτω λίστα σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμη.

Υστέρνια

Το χωριό Υστέρνια απέχει 18 χιλιόμετρα από την πόλη της Τήνου και είναι το χωριό που φιλοξενεί και το Ydrousa Tinos. Τα Υστέρνια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στην πλαγιά Μεροβίγλια παρέχοντας μια μοναδική πανοραμική θέα στο Αιγαίο πέλαγος μα και στα γειτονικά νησιά. Εκτός από την μαγευτική θέα, το συγκεκριμένο χωριό φημίζεται και για το καλό φαγητό του, εκεί θα βρείτε λαχταριστούς μεζέδες και παραδοσιακά πιάτα που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Κατά την επίσκεψή σας στα Υστέρνια μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα ερείπια των γραφικών διατηρητέων ανεμόμυλων που βρίσκονται στα δυτικά του οικισμού και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής τέχνης. Επιπλέον, αξίζει να επισκεφθείτε και το μουσείο Υστερνιωτών, όπου εκτίθενται τα έργα ντόπιων καλλιτεχνών.

 

Πύργος

Ο Πύργος πρόκειται όχι μόνο για ένα από τα ωραιότερα χωριά της Τήνου αλλά και των Κυκλάδων. Ο Πύργος απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Τήνου, και μπορείτε να πάτε εύκολα με το λεωφορείο ή με το αυτοκίνητο αυτοκίνητό σας σε μόλις 35 λεπτά. Ο Πύργος αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο του νησιού και την γενέτειρα πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών. Κατά την επίσκεψή σας στο χωριό μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στα παραδοσιακά σοκάκια του, καθώς και στην μαρμαροστρωμένη πλατεία του χωριού. Στην κεντρική πλατεία του Πύργου βρίσκεται ο χαρακτηριστικός πλάτανος, καθώς και μια παραδοσιακή μαρμάρινη κρήνη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, καθώς και το νεκροταφείο του χωριού με τα εντυπωσιακά μαρμάρινα αριστουργήματα.

 

Φαλατάδος

Το χωριό Φαλατάδος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από την Χώρα του νησιού. Μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο σε μόλις 20 λεπτά, ενώ πραγματοποιούνται δρομολόγια και με λεωφορείο από την Χώρα του νησιού. Το χωριό Φαλατάδος είναι γνωστό για την ρακή και τα εξαιρετικά κρασιά του. Κατά την επίσκεψή σαςσας, περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού και κάντε μια επίσκεψη στον εντυπωσιακό ναό της Αγίας Τριάδας, καθώς και στο εκκλησιαστικό μουσείο του χωριού.

 

Καρδιανή

Η Καρδιανή αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου! Χτισμένη στην πλαγιά Πατέλες, το χωριό παρέχει μια μοναδική πανοραμική θέα. Κάντε μια βόλτα στα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού και θαύμασε θαυμάστε τα υπέροχα σπίτια του με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τις λουλουδιασμένες αυλές. Πρόκειται για ένα καταπράσινο χωριό το οποίο διατρέχει ένα μικρό ποταμάκι και διαθέτει πολλές πηγές με όμορφες παραδοσιακές κρήνες. Η Καρδιανή απέχει 14 χιλιόμετρα από την Χώρα της Τήνου και μπορείτε εύκολα να την επισκεφτείτε οδικώς.

 

Βώλαξ ή Βώλακας

Ο Βώλαξ ή Βώλακας πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά χωριά της Τήνου, ένα θαύμα της φύσης που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Ο Βώλακας βρίσκεται κεντρικά του νησιού και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την χΧώρα της Τήνου. Οι τεράστιοι βράχοι από γρανίτη που είναι διασκορπισμένοι γύρω από το χωριό, προσδίδουν ένα επιβλητικό θέαμα που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Μέσα σε ένα σεληνιακό τοπίο απόκοσμης ομορφιάς προβάλλει το γραφικό χωριό Βώλαξ. Περιηγηθείτε στο παραδοσιακό κυκλαδίτικο χωριό, γνωρίστε τους ντόπιους καλαθοπλέκτες και κάντε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο του.

 

Αγάπη

Το χωριό Αγάπη σε απόσταση σχεδόν 15 χιλιομέτρων από την Χώρα της Τήνου είναι πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους το χωρίο χωριό ήταν γνωστό και ως Πέρασμα, καθώς οδηγούσε στην τότε πρωτεύουσα της Τήνου. Πρόκειται για ένα μικρό καταπράσινο χωριό με παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια και ανακαλύψτε τους ξακουστούς περιστεριώνες και τα γεφύρια του χωριού της Αγάπης.

 

Πάνορμος

Το χωριό Πάνορμος βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την Χώρα της Τήνου. Πρόκειται για ένα ψαροχώρι, όπου θα βρείτε παραδοσιακές ψαροταβέρνες με εκλεκτούς μεζέδες. Το λιμάνι του χωρίου χωριού αποτελούσε κέντρο σημαντικών εμπορικών συναλλαγών μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ‘60’. Απέναντι από τον Πάνορμο βρίσκεται η βραχονησίδα Πλανήτης, όπου στην κορυφή της στέκει ένας ερειπωμένος φάρος, διατηρητέο μνημείο.

 

Δυο Χωριά

Τα Δύο Χωριά με υψόμετρο 380 μέτρα είναι χτισμένα πάνω σε πλαγιά του Κεχροβουνίου και βρίσκονται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τη Χώρα της Τήνου. Πρόκειται για 2 ξεχωριστά χωριάία που αργότερα συνενώθηκαν και πλέον αποτελούν ένα ενιαίο καταπράσινο χωριό με μαγευτική θέα στο Αιγαίο και στα γύρω νησιά. Αξίζει να περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού και να κάνετε μια στάση στην κεντρική πλατεία του. Στην πλατεία μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από την σκιά των πλατανιών, και μέσα σε ένα γραφικό τοπίο από παραδοσιακές κρήνες και πλακόστρωτα σοκάκια.

elGreek