Πανηγύρια Τήνου

Η εύρεση της Αγίας Εικόνας της Παναγίας – Φαναράκια Τήνου (30 Ιανουαρίου)

Στις 30 Ιανουαρίου λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια-έθιμα της Τήνου. Τα Φαναράκια της Τήνου. Εκείνη την ημερομηνία ουσιαστικά γιορτάζεται η ημέρα της Εύρεσης της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας. Τα Φαναράκια είναι μια λαμπαδηφορία η οποία καθιερώθηκε από την ημέρα που βρέθηκε στις ανασκαφές η θαυματουργή εικόνα. Η λαμπαδηφορία ξεκινάει και, αφού περάσει από τα στενά της Χώρας, καταλήγει στο λιμάνι όπου τα βεγγαλικά από τα αγκυροβολημένα πλοία δημιουργούν εορταστική ατμόσφαιρα.

Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου)

Στις 25 Μαρτίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας (Μεγαλόχαρης) Τήνου. Το προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου είναι το σημαντικότερο ορθόδοξο προσκύνημα στην Ελλάδα και ένα από τα γνωστότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα τελούνται λιτανείες και άλλες θρησκευτικές τελετές συνδυαζόμενες με πατριωτικές λόγω της Εθνικής Επετείου. Εκείνη την ημέρα και χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στο νησί για το προσκύνημα στον Ιερό Ναό.

Το Πανηγύρι Καρδιανής (Δευτέρα του Πάσχα)

Την Δευτέρα του Πάσχα η Καρδιανή έχει την τιμητική της. Αυτό συμβαίνει γιατί, σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Τήνου, το πανηγύρι είναι ο ορισμός του νησιωτικού Κυκλαδίτικου πανηγυριού. Χορός, μουσική, γλέντι από νωρίς και φυσικά με φαγητό και πασχαλινές γεύσεις. Ένας συνδυασμός που έρχεται να ολοκληρώσει μια σειρά από γνωστά έθιμα σε όλη την Τήνο.

Το Πανηγύρι στη Λακωτιανή Υστερνίων (Κυριακή του Θωμά)

Στο χωριό Υστέρνια στην εκκλησία τελείται το πρωί της Κυριακής η Λειτουργία της Λακωτιανής. Ακολουθεί φαγητό και γλέντι, με την πατροπαράδοτη σούπα με κρέας να κυριαρχεί στο μενού. Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα λαμβάνει χώρα τότε. Η Ροδαριά. Μετά το φαγητό, οι παρευρισκόμενοι καρφώνουν πάνω στο πιρούνι που χρησιμοποίησαν για το γεύμα ένα λουλούδι ή ένα μικρό δωράκι και το προσφέρουν σε κάποιον αγαπημένο τους πρόσωπο, φίλο ή συγγενή. Το έθιμο αυτό, αποτελεί κατάλοιπο της αρχαιοελληνικής γιορτής των Ανθεστηρίων.

Το Πανηγύρι στην Παναγιά στο Βρυσί (Πρωτομαγιά)

Στο προσκύνημα της Καθολικής Μονής της Παναγίας της Βρυσιώτισσας τελείται υπαίθρια Θεία Λειτουργία. Από το χωριό Ταραμπαδός μεταφέρεται η εικόνα, με λιτανεία κατά την οποία ψάλλουν οι πιστοί ύμνους προς τιμήν της Παναγίας. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί ο αγιασμός των οχημάτων, τα οποία παρατάσσονται αριστερά και δεξιά του δρόμου.
Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου)

Ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Έτσι η 15η Αυγούστου είναι η μέρα με τον μεγαλύτερο συμβολισμό και παράλληλα η μεγαλύτερη γιορτή για το νησί. Για την Τήνο ο Δεκαπενταύγουστος έχει διπλό εορτασμό. Αρχικά για την Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και της επετείου του τορπιλισμού της «Έλλης». Ο εορτασμός έχει όλες τις τιμές και χιλιάδες πιστοί βρίσκονται στο νησί εκείνες τις μέρες για τη Μεγαλόχαρη.

Φεστιβάλ Τήνου

Για πολλά χρόνια το Φεστιβάλ Τήνου έχει γίνει θεσμός για το νησί αλλά και για όλες τις Κυκλάδες. Μέσα από συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και συντελεστών, το Φεστιβάλ κάθε χρόνο υπόσχεται να γεμίσει εμπειρίες όσους επιλέξουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το επιβλητικό τοπίο της Τήνου και την τεράστια κληρονομιά του νησιού.

Μερικά ακόμα σημαντικά Πανηγύρια της Τήνου είναι:
Το Πανηγύρι στη Βουρνιώτισσα (24 Σεπτεμβρίου)
Το Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα στο Σμόβωλο (4 Δεκεμβρίου)
Το Πανηγύρι στον Τριπόταμο (ανήμερα Χριστουγέννων)
Το Πανηγύρι στον Κτικάδο (Δευτέρα του Πάσχα)
Το Πανηγύρι στην Παναγιά στο Βρυσί (Πρωτομαγιά)
Το Πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή στην Καραμπούσα (26 Ιουλίου)
Το Πανηγύρι στην Κυρά Ξένη (23 Αυγούστου).

elGreek