ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΝΟΥ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΝΟΥ

 

Η Τήνος αποτελεί ένα νησί με μοναδικά αξιοθέατα, μοναδικές παραλίες και φυσικά την Παναγιά της Τήνου. Ο Ναός αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για ένα νησί σύγχρονο, με πολλές καινοτομίες. Ο επισκέπτης έχει αρκετές επιλογές και το νησί προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

 

Χωριό Πύργος

Το πιο γνωστό χωριό της Τήνου και όχι μόνο είναι ο Πύργος. Το χωριό είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, και ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Κυκλάδων. Το χωριό εξελίχθηκε σε κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο που ανέδειξε πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Μερικοί καλλιτέχνες που ξεκίνησαν από τον Πύργο είναι οι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτριος Φιλιππότης, Γιάννης Βούλγαρης, Λουκάς Δούκας και ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας.

 

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

Το πατρικό σπίτι του διάσημου Τήνιου γλύπτη, στο χωριό Πύργος, έχει μετατραπεί σε μουσείο. Εδώ, εκτός από τον χώρο όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης, ο επισκέπτης μπορεί να αντικρίσει φωτογραφίες, έπιπλα και οικιακά σκεύη. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Χαλεπά, σκίτσα του ίδιου και φωτογραφικό υλικό συμπληρώνουν το πολύτιμο υλικό του μουσείου. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Πύργου.

 

Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου

Σε ένα παραδοσιακό τηνιακό σπίτι βρίσκει κανείς το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής. Δημιούργημα για τη μελέτη αλλά και τη διάσωση της λαϊκής κληρονομιάς του τόπου. Μπορείτε να θαυμάσετε, τις συλλογές του που απαρτίζονται από αγγεία, που δώρισαν κάτοικοι του χωριού Αετοφωλιά αλλά και άλλων γειτονικών οικισμών, τα οποία συντηρήθηκαν, καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν. Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο του Μουσείου είναι ένα παραδοσιακό καμίνι που κατασκευάστηκε, αξιοποιώντας τις τελευταίες μαρτυρίες των αγγειοπλαστών του νησιού.

 

Παναγία της Τήνου

Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Τήνου και ένα από τα πιο γνωστά της Ελλάδας. Αν και αποτελεί Χριστιανικό Ορθόδοξο Ιερό Ναό, εύκολα μπορεί να προστεθεί στην λίστα με τα αξιοθέατα της Τήνου. Ο ιερός ναός της Παναγίας της Τήνου, γνωστός επίσης και ως Παναγία Ευαγγελίστρια, συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τόπους ιερού προσκυνήματος στη χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Οι περιστεριώνες Τήνου

Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της Τήνου. Αν και δεν είναι σίγουρο το πότε ακριβώς ξεκίνησε η κατασκευή τους, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μοναδικά μνημεία λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Οι περιστεριώνες είναι διάσπαρτοι και αμέτρητοι σε όλο το νησί, χτισμένοι σε διαφορετικά σημεία. Η χρησιμότητάα τους είναι να προστατεύονται τα περιστέρια από τους ισχυρούς ανέμους και τα μελτέμια του Αιγαίου. Το εσωτερικό τους είναι πανομοιότυπο, όμως εξωτερικά, κάθε ένας έχει και διαφορετική διακόσμηση.

 

Χωριό Καρδιανή

Είναι από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού. Είναι χτισμένο σε ένα μαγευτικό τοπίο. Μέρος που θα το αγαπήσετε με την πρώτη ματιά και είναι κατάλληλο για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Οι χρωματικές αντιθέσεις σε συνδυασμό με την Minimal μίνιμαλ αρχιτεκτονική προσέγγιση των σπιτιών θα σας αναγκάσουν πολλές φορές να σταματήσετε την διαδρομή σας για να θαυμάσετε το θέαμα. Τα σπίτια είναι ολόλευκα και χαρακτηρίζονται από την κΚυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

 

Βώλαξ της Τήνου

Στο χωριό θα βρεθείτε μπροστά σε ένα εξωπραγματικό τοπίο. Τοπίο που θυμίζει αρκετά και εικόνα του διαστήματος. Γύρω από τον οικισμό υπάρχουν βράχοι από γρανίτη σε σχήμα πλανητών. Ο μύθος λέει πως οι βράχοι είναι τα απομεινάρια από τη μάχη μεταξύ των Γιγάντων και Τιτάνων. Το αξιοθέατο είναι πλέον γνωστό σε αναρριχητές σε από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

 

Βράχος του Εξωμβούργου

Αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού, μετά την Παναγιά της Τήνου. Αυτός ο απότομος βράχος βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Το σημείο προσφέρει μαγική θέα και σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς το χωριό βρίσκεται στα 640 μέτρα.  Η απόκρημνη πλευρά του Εξωμβούργου αποτελεί επίσης έναν από τα πιο διάσημα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα.

 

Η παραλία Λιβάδα

Μια παραλία που κλέβει την παράσταση και δικαίως βρίσκεται στην λίστα με τα καλύτερα αξιοθέατα της Τήνου. Τα βράχια που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά της παραλίας και δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο. Αυτό συμβαίνει καθώς τα βράχια αρχικά έχουν πάρει το σχήμα του κυματισμού αλλά και η αλμύρα έχει διαμορφώσει την μορφή των βράχων. Η παραλία είναι ένας υδροβιότοπος όπου ζουν αγριοκάτσικα, πάπιες, χελώνες και περνούν μεταναστευτικά πουλιά. Το κοντινό χωριό Μυρσίνη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.

elGreek